Det finns inga produkter som matchar urvalet

Kläder och tillbehör för westernridning


Är du intresserad av att börja rida western eller är du redan expert på western horsemanship?

Stably har tillbehören och kläderna du behöver för westernridning! Läs mer nedan:

Historian om Westernridning

På 1770-talet började westernridningen växa fram på olika rancher runt om i USA. Som grund för utrustning och ridstil låg så kallade ”vaqueros”, den spanska föregångaren till den klassiska amerikanska cowboyen. Den amerikanska kontinenten var sedan 2 miljoner år tillbaka tom på vildhästar och de vilda mustangerna man hör talas om att cowboys fångade in i vilda western var helt enkelt rymlingar från de spanska erövrarnas stora rancher under 1500-talet. Eftersom westernridning härstammar från vaqueros, som i sin tur lärt sig sin ridstil från de spanska conquistadorerna kan man se en koppling mellan western och så kallad akademisk ridning, den spanska ridskolan.

Westernridning anpassades med tiden till att bli bruksridning och kom mer och mer att handla om boskapsskötsel. Eftersom långa dagar spenderades i sadeln kom ridstilen att också utvecklas mot att bli så bekväm som möjligt för både ryttare och häst. En filosofi är att hästar ska vara ett med ryttare. Dessutom har många element uppkommit av praktiska skäl, t.ex ”neck-reining” som var nödvändigt för att ha en hand fri för sitt lasso. Ett annat exempel är hornet på westernsadeln som var till för att binda boskap, samt de långa stiglädren som gör att ryttaren kan sträcka på benen under långa dagar i sadeln.

Olika typer av westernridning


En viktig del av westernridning är att hästen skall ridas avslappnat. Att styra hästen samtidigt som man låter hästen göra som den tycker är bekvämast kräver en väl tränad häst och en bra kontakt med hästen hela tiden. Inom westernridning finns många olika grenar, bland annat Western pleasure, där hästen går avslappnat men samlat. En annan gren är Working cowhorse där hästen skall jobba med en ensam ko och gå ett förutbestämt mönster kring kon, vanligtvis i cirklar.

Välj din westernutrustning rätt

När du tävlar i western är det viktigt att du väljer rätt klädsel, både för att se bra ut på din häst samt få ett ökat självförtroende. En av de viktigaste faktorerna är passformen på westernkläderna, där de skall sitta figurnära för att skapa en smickrande siluett men samtidigt vara bekväma att rida och röra sig i. Moderna westernskjortor har idag en aning stretch för att uppnå båda dessa kriterier.

När det kommer till färger är det bra om du väljer sådana som kompletterar både dig själv och din häst på ett bra sätt. Kom ihåg att domarna ofta bedömer både hästen och ryttaren och att du och din häst är ett team! En hatt och väst i matchande färger, kanske kompletterat med en fin scarf kommer få dig att stå ut bland de tävlande.

När du väljer chaps eller chinks är det viktigt att de sitter bra vid din naturliga midja samtidigt som de är långa nog att täcka hälen på dina boots, respektive faller under knäna vid chinks. Klassiska fransar är något som kan förstärka intrycket när du som ryttare rider din häst. Slutligen är ändå det viktigaste att ha kul när du väljer klädseln och att komma till tävlingen klädd i något du kan vara stolt i.

En sadel för varje tillfälle

När det kommer till westernridning och westernutrustning finns flertalet olika sadlar att välja mellan. För att du ska få ut så mycket som möjligt av din westernridning är det viktigt att du vet lite om varje sadelmodell.

  • En ropingsadel är gjord för att man snabbt skall kunna ta sig i och ur sadeln. Hornet är konstruerat för att klara av ett lasso. Denna typ av sadel är gjord för att fånga in och urskilla boskap.
  • En ranchsadel är ofta gjord i ett hårt material för att stå emot nötning och fukt. Här finns möjlighet att spänna fast sadelväskor och hornet är ofta av samma typ som ropingsadeln. Denna sadel är gjord för att sitta länge i sadeln när man som boskapsskötare beger sig runt ägorna.
  • En trailsadel är gjord för nöje och långa turer i naturen. Den bör passa både dig och din häst bra men har inget krav på horn.
  • En reiningsadel är endast gjord för tävling och har en djup sits för att ryttaren ska få bättre kontakt med hästen. På så sätt känner du bättre hur din häst reagerar i olika tävlingssituationer.
  • En pleasuresadel används inom flera olika tävlingsgrenar så som Western pleasure, Western horsemanship och Trail. Dessa är ofta kraftigt utsmyckade och gjorda i mjukt läder med en rak sits. Detta för att ryttaren ska lättare få en rak rygg.

Ta en titt i vårt utbud av kläder och tillbehör till westernridning!

Please wait...

You've just added this product to the cart:

{{var product.name}}
Till kassan

You've just deleted this product from the cart:

{{var product.name}}

Till kassan