Stigande ordning
Sida:
  1. 1
  2. 2

Träns i olika modeller och färger!

Ett träns skall sitta såpass väl att det inte stör hästen eller trycker på dess nervbanor. Har din häst en liten petite nos så kan det vara passande att prova ett träns med pullarnosgrimma eller en nätt engelsk nosgrimma. Det är viktigt att prova sig fram till det bästa alternativet och gärna variera så att inte trycket blir på samma punkter hela tiden. Hos oss så hittar du en mängd träns i olika utföranden. Läs mer nedan om vad du kan tänka på.

Tittar man i folks sadelkammare idag så finns det oftast en hel uppsjö utav träns, ihopplockade utav olika delar eller kompletta och uppstrassade med läckra pannband. För bara några år sedan så var det mest de klassiska modellerna såsom aachen, pullar och remont som regerade i stallarna. Dom modellerna är fortfarande heta på markanden då deras syfte och design håller vad de lovar.

Vad skall man tänka på vid köp utav träns?

Utöver att tränset skall tilltala ryttaren utseendemässigt så skall lädret kännas mjukt och så får man ha i åtanke vilka finesser som tilltalar en, som anatomiskt format nackstycke eller hur nosgrimman ligger an mot hästen utefter dess huvudform.

Har du några preferenser som t.ex föredrar du pullback-knäppning eller kanske ett träns helt utan käkrem?

Ligger din häst mellan två storlekar som många gör t.ex mellan Cob och Full. Oftast är det lättast att ta ett träns i storlek Full men byta ut sidostyckena mot ett par i storlek Cob. Men Ibland fungerar det även att ha ett träns i storlek Cob men byta ut pannbandet till ett i storlek Full.

 

Modellens egenskaper är också viktigt att ha i åtanke inför köp utav träns. Ett pullarträns är designat på så sätt att det skonar hästens slemhinnor på insidan av munnen samtidigt som det ger ett tryck över nosryggen vid för skarpt gapande vilket skall hjälpa hästar som "pullar" iväg bettet och vill dra ifrån ryttarens hjälper. Vilket fungerar väldigt bra på många heta hästar.

 

Remontnosgrimman har många gånger använts på unghästar då det också skonar hästen slemhinnor som ligger an mot tänderna samtidigt som det hindrar hästen från att lägga tungan över bettet eller gapa allt för stort.

 

Den som man ser mest och som funnits under en lång tid på marknaden är Aachen-modellen med en nosgrimma som knäpps bakombettet, innanför sidostyckena och sedan snokremmen som omsluter hästens nos nedanför bettet men inte nära nosborrarna. Denna modellen passar inte hästar med kort nos som t.ex araber då det oftast blir för trång mellan mungipor och näsborrar.

Denna nosgrimma skall som alla alndra inte knäppas för hårt, du skall kunna ha två fingrar i bredd mellan häst och läder. En nosgrimma skall ALDRIG hålla ihop hästens mun.

 

Springer din häst och gapar så beror det oftast på obehag från något håll. Åtgärder man gör då är att låta tandläkaren kolla hästens tänder, massören/naprapaten kolla igenom hästens muskler och kolla sadeln så att inget ändrats i dess passform. Nosgrimman skall inte störa hästen och många rider utan. Väljer du att rida med så variera mellan minst två modeller så att det inte bildas tryck eller skav framförallt för hästens insida utav munnen som många missar.

 

När du tillpassar ett träns för din häst så ta en titt på hur pannbandet hamnar, det skall inte kunna kasa ner mot ögonen samtidigt som det inte får bli tajt och riskera nyp vid öronen. Är tränset bra i övrigt så kan man oftast byta ut pannbandet smidigt mot ett i annan storlek, även passa på att ta ett som sticker ut lite extra kanske?

På ett nytt träns så skall sidostyckena sitta såpass att det går att korta upp framöver då lädret töjer sig med tiden och inte heller för långt ner då du vill kunna byta bett och bettringar är även dom i olika storlekar.Har du några funderingar så är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst.

Hoppas att du hittar din nya favorit bland våra träns som kommer från flera olika varumärken.

 

Please wait...

You've just added this product to the cart:

{{var product.name}}
Till kassan

You've just deleted this product from the cart:

{{var product.name}}

Till kassan