Det finns inga produkter som matchar urvalet

Träns i olika modeller och färger!

Träns

Träns är något de flesta av oss ryttare använder. Vilket träns passar dig och din häst bäst? Hur skall tränset sitta? Att hästens utrustning skall passa hästen är det nog ingen som säger emot, men vad skall man tänka på när man provar ut ett träns till sin häst?

Några tips för att hitta ett perfekt träns:

Ett bra nackstycke är ett som är tillräckligt långt så att du inte behöver vara på de innersta redan från början då lädret töjer sig, det är även att föredra om du inte är på de nedersta då tränset är som starkast när det finns en bit läder kvar nedanför spännet. Pannbandet skall vara såpass långt att sidostyckena inte drar ihop sig mot ögonen och det skall vara ett minimalt tryck från pannbandet gentemot pannan på hästen så att det inte stör hästen och ger spänningar.

Nosgrimman skall inte ge tryck vid normalt läge utan det skall få plats iaf två fingrar, så är tränset helt nytt så kan man få ha det lite extra löst till en början tills det att tränset har format sig. Använder du aachenrem så skall den sitta framför bettet utan att nypa mungipan mot bettet så då får man justera nosgrimman så att båda remmarna passar. Bettet skall hamna som högst att du kan ha två fingrar mellan hästens nedre tand från den övre käkraden och bettet. Alltså att du kan ta dina fingrar på utsidan utav hästens mun och det får plats två fingrar brevid varandra emellan bett och tand.

Bakom hästens öron så finns det en massa nerver som inte får hamna ikläm, så för att minska tryckpunkten så är ett lite bredare, mjukt vadderat nackstycke att föredra. Även en utanpåliggande nosgrimma blir oftast bättre då det finns en viss nyprisk mellan nosgrimmans nackrem och nackstycket annars.

Håll ditt träns mjukt och följsamt

Att hålla tränset mjukt och följsamt är väldigt viktigt då lädret tar mycket stryk p.g.a svett och stöv från hästen. Att putsa av sitt träns med lädertvål efter varje pass borde bli allas vardagsrutin och infettning ca en gång i veckan för att hålla kolla på skavanker och hålla lädret i trim. Många ryttare har två träns som dom växlar emellan vilket är bra då man skall variera tryckpunkter både på utsidan utav hästens ansikte och inne i munnen genom att växla mellan olika bett och nosgrimmor.

Träns till hästen

Vilket träns som passar din häst en en viktigt punkt att ha i åtanke, men även vilket träns som passar din ridning. Ett kandarträns skall användas ihop med ett briddongbett och en kandarstång vilket används inom den högre dressyren utav kunniga ryttare. En pullarnosgrimma kan vara det mest lämpliga till den hetare hästen som gärna "pullar" med huvudet och tar bettet vid hetsigare situationer som t.ex hoppning. Den klassiska remontnosgrimman var ute ur sortimentet hos många ett tag då den ansågs vara "ful" men dess funktion anser många vara väldigt passande under hästen utbildning vid yngre år då den endast ger tryck om hästen gapar. Det klassiska aachentränset kommer nog aldrig lämna marknaden då utförandet kan varieras i oändlighet.

En smal eller bred nosgrimma som kompletteras med en nedre rem som sitter nedanför bettet. Fler bettlösa alternativ börjar komma ut på marknaden vilket är bra då fler och fler ryttare använder antingen det helta tiden eller som alternativ till vanligt träns. En modell vi har i dagsläget är Sidepull med flätad nosdel. Framöver så hoppas vi ha betydligt fler bettlösa alternativ.

Hoppas att du hittar ditt framtida träns hos oss på Stably.

Please wait...

You've just added this product to the cart:

{{var product.name}}
Till kassan

You've just deleted this product from the cart:

{{var product.name}}

Till kassan