Det finns inga produkter som matchar urvalet

Sadeltillbehör t.ex sadelgjordar och stigläder!


En sadel är inte komplett utan sina tillbehör så som stigläder, stigbyglar, sadelgjord eller överdrag. Här hittar du sadeltillbehören du söker. Läs mer nedan:

Vid köp utav sadel så tillkommer oftast köpen utav tillbehören. Ett par matchande stigläder i rätt längd, ett par stigbyglar med finesserna som du söker, sadelöverdrag som skyddar, en sadelpadd som tryckutjämnar och en sadelgjord.

Lite historia från sadelns ursprung

Föremål som daterats till längre tillbaka än 4000 fkr har visat att sadeln är en uråldrig idé. I Asien red man bland annat på filtar som knöts fast med rep redan när hästen började tämjas. Konst från 300-talet f Kr börjar visa mer avancerade sadlar med stöd för benen. Under 700-talet e Kr dök de första stigbyglarna upp, troligtvis från IIndien, och stigbyglar användes under slaget vid Poitiers.

Den båtformade sadeln som sarmaterna utformat användes i Europa ända in på 1700-talet. Sadlarna började utvecklas ytterligare under den tidiga medeltiden. En väggbonad som visar slaget vid Hastings visar hur ryttarna satt djupt ner i sadeln med stigbyglar och långa stigläder. De medeltida smederna och sadelmakarna kom på nya idéer för stigbyglarna och hur sadeln skulle fästas på hästen för att inte glida runt när ryttaren satt upp.Men redan runt år 0 tillverkades mer avancerade sadlar som kom från stäpperna i Asien. Där hade man konstruerat sadlar som bestod av stoppade putor som skulle fördela ryttarens tyngd över hästens rygg. 

Sarmaterna var de första att rida med dessa sadlar, vilket gjorde att sarmaterna var helt ensamma om att kunna rida med tungt kavalleri och även attackera med lansar. Sadlarna var utformade för att ge stöd åt ryttarens rygg, men då sarmaterna inte använde stigbyglar, kunde de inte komma åt hästen med benen och använde därför långa sporrar. Först omkring år 700 kom den tekniken till Europa, och man började där bygga sadlar på stommar av trä, liknande dagens sadelbommar. Tekniken har sedan dess utvecklats något enormt men stommen skiljer sig inte allt för mycket från dåtidens vilket tyder på att något ändå var rätt även då.

Vi har blivit allt mer medvetna om att sadeln inte bara skall vara bekväm för oss ryttare och snygg att titta på utan även ligga bra på hästen gällande flera punkter. Att hästens rygg ändrar form är något de flesta ryttare har uppmärksammat och ibland kan en uppbackning med padd räcka medan vi bygger upp hästens muskulatur igen. Ibland så tappar hästen muskler just pga en dåligt liggande sadel. Så är du osäker så ta hjälp utav någon utbildad så att allt blir korrekt. Något som vi kan befästa är att rider du runt med en dåligt liggande sadel för länge så får du inte en nöjd häst.

Stigbyglar i stål, aluminium eller plast?

Stigbyglar tillverkas numera i flera material så som aluminium och plast utöver de klassiska i stål. Dom i plast började slå stort då dom inte leder kyla på samma sätt som stål vilket uppskattas vintertid. Numera så kommer även de mer avancerade stigbyglarna i plast. Viktigt att tänka på är att allt material åldras och tappar i densitet så ett par byglar i plast, speciellt dom med öppen sida bör bytas ut efter några år.

Lättvikstbyglar i aluminium har intagit marknaden med besked då många ryttare uppskattar deras lätta känsla, ofta breda platta med bra grepp och designen. Vilken typ utav stigbygel man föredrar är individuellt då våra kroppar reagerar olika. De stigbyglarna med flexande platta kom som en skänk från ovan för oss ryttare med dåliga knän. 

Till dina stigbyglar så behöver du ett par stigläder i rätt längd. Viktigt att tänka på är att regelbundet putsa och återfukta din läder så att du håller koll på dom. Ett avskuret stigläder kan få förödande konsekvenser.

Välj en sadelgjord som passar just din häst

Vilken typ utav sadelgjord som passar din häst och era ändamål är individuellt, då många föredrar en gjord i läder medan vissa får skav av allt förutom en gjord tillverkad i sympatex. Ibland får man variera efter årstid då svetten flödar på sommaren och det påverkar även rengörandet från din sida. Fördelen med en gjord tillverkad i läder är att den oftast blir bättre med tiden om man sköter om den vill säga. Är man en slarver och hatar att putsa så är en gjord i syntetmaterial helt klart rätt väg att gå.

En gjord med elastisk resår är att föredra då den flexar med i hästens rörelser på ett sätt som en helt fast inte kan. Resåren är inte till för att man ska kunna dra gjorden stenhårt redan inne på stallgången, den skall alltid dras något hål i taget så att hästen inte får obehag. En magplatta förhindrar skador under magen som kan uppstå vid hoppning då hästen drar in frambenen under magen. En klippt häst kan ibland få skav där det inte brukar uppstå, då kan man behöva införskaffa sig en gjord med fårull eller syntetisk ull som förhindrar skav.

Skydda din sadel!

För att skydda din sadel från yttre våld och damm när den inte används så tycker vi att alla skall ha ett sadelöverdrag på sin sadel. En sadel kan lätt missfärgas och få repor helt i onödan om man inte trär på ett sadelskydd så har du inget så bör det införskaffas. Vi har sadelskydd för både dressyrsadlarn och hopp/allroundsadlar.

Här finner du vårt sortiment utav sadeltillbehör, så kolla över vad du kan behöva och komplettera resterande här!

Please wait...

You've just added this product to the cart:

{{var product.name}}
Till kassan

You've just deleted this product from the cart:

{{var product.name}}

Till kassan