Det finns inga produkter som matchar urvalet

Ridstövlar, utseende, komfort, funktionalitet och kvalité

Ridstövlar

Att hitta ridstövlar som passar är en av de många utmaningar man ställs inför när man ger sig in i ridsportens i övrigt magiska värld. Utseende och komfort i kombination med funktionalitet och kvalitét är faktorer våra produktexperter tittar på när vi väljer ut vårt sortiment. Eftersom vi alla har olika breda fötter och dessutom olikformade vader är det allt annat än en enkel uppgift när det kommer till just ridstövlar. Dels krävs det att vi har flera modeller och varje modell behöver finnas i ett flertal storlekar, dessutom vill vi kunna erbjuda våra produkter till ett överkomligt pris vilket i kombination med ovan nämnda attribut ställer mycket höga krav på vårt sortiment och kanske än mer; på våra leverantörer. Tyvärr så har tillverkarna inte riktigt förstått behovet utav ridstövlar anpassade för bredare, mer välmusklade vader ännu. Det är något vi alla som driver ridsportsbutik eftersträvar skall bli betydligt lättare att finna. Även personer med smala ben kan ibland finna det svårt att hitta ett par välsittande ridstövlar så förhoppningsvis så skall alla ryttare oavsett form kunna hitta ett par som sitter som en smäck hos oss inom snar framtid.

Ett sortiment som utvecklas

I vårt försök att göra din och andra ridsportsentusiasters vardag något enklare har vi därför gjort vårt yttersta i frågan. Vi har diskuterat (och stångats) med våra leverantörer, lyssnat och agerat på feedback från våra kära kunder och vi försöker själva testa och utvärdera de produkter vi presenterar på sidan, allt med målet att du ska hitta något som passar just dig (samt alla dina vänner i stallet som står inför samma utmaning). Men trots att vi försökt vara lyhörda och noggranna vet vi att det kan finnas specifika modeller av ridstövlar som just du föredrar. Har vi inte dessa i vårt sortiment för tillfället tar vi tacksamt emot tips och idéer så att vi kan göra vårt jobb bättre. Med feedback blir det lättare och eftersom alla är olika uppskattar vi all respons vi kan få. Vår vision är att samla de bästa varianterna av ridstövlar till alla typer av fötter och vi är övertygade om att det är något vi bara kan lyckas med tillsammans.

Har du ett tips på en modell du föredrar? Maila oss på kundtjanst@stably.se så ska vi göra vårt yttersta för att tillgodose just ditt behov, blir din modell en storsäljare har du dessutom goda chanser att bli belönad, något vi ser som en självklarhet när man hjälper varandra. Om vi har gjort vårt jobb bra hittar du förhoppningsvis din modell bland någon av våra befintliga ridstövlar eller att de vi har kan tillgodose dina behov när du sitter upp på hästryggen, vare sig du rider för att uppleva livet, eller om du är en av de som satsar på att ta dig hela vägen till den absoluta ryttareliten. Läs mer om ridstövlar här nedan:

Snabb fakta om ridstövlar

Ridstövlar finns i flera modeller och utföranden och används som gemene man säkerligen förstår just vid ridning. De tillverkas i läder eller olika typer av konstmaterial och de är ofta svarta eller bruna, undantaget är vid tävling då de nästan uteslutande är svarta. För att underlätta positionen under ritt har stövlarna låga klackar vilket förhindrar foten från att glida ur stigbygeln under ritten. Samtidigt som tån hålls nätt för att lätt glida in i stigbygeln. Ridstövlarna har dock inte alltid sett ut som de gör idag, det var först på 1600-talet vid det svenska kavalleriet som stövlarna gjordes högre. Idag är det vanligast att skaftet slutar precis under knävecket vilket skyddar leder och ligament från stötar samt förebygger frakturer om du skulle trilla av hästen under ritt.

Vad skall man tänka på vid köp utav ridstövlar?
Stöveln skall sitta tajt runt om dina den, gärna så att det nästan blir blodsmak i munnen de första gångerna innan dom töjt sig efter ditt ben. Sedan så skall skaftet gå upp till knävecket då de i regel sjunker 2-3 centimeter efter ett tag så börja gärna med en kil i hälen tills dess att de satt sig.
Du skall alltid öppna hela dragkedjan vid påsättning och dra er hela vägen vid avtagning. Sedan så skall dragkedjan stängas så fort stöveln är avtagen och stövelsträckare skall sättas i för att hålla skaften raka och på så sätt skydda dragkedjans hyfsat känsliga piggar från att böjas åt fel håll och tillslut gå sönder.

Vårdar du dina stövlar så håller dom betydligt längre än om du inte gör det. Rengör dina stövlar efter varje ridpass med fuktig trasa för att torka av stöv som gärna bildar en ful hinna där skänkeln legat an. Ibland så smörjer du in och återfuktar stöveln med skoputs (absolut inte sadeltvål då det luckrar upp och gör lädret svampigt då lädret på stöveln är för tunnt för den typen utav tvål). Är Ridstöveln riktigt smutsig så kan du göra rent med såpa/diskmedel, låt torka ur ordentligt för att sedan återfukta med skoputs.

Borsta rent dragkedjan emellanåt och även undertill på sulan så att smutsen inte ligger och gror undertill och du tappar greppstyrkan.

Varför skall man välja att rida med ridstövlar?
Många ryttare rider endast med ridskor och trivs med det, vilket är lite synd då våra vrister och knän tar en väldig massa stryk utav de påfrestningar som ridning innebär. Ett par ridstövlar tar inte magiskt bort detta men de ger en stadga åt benen som lindrar stötarna och ger stöd som underlättar för vristerna som annars tar nästintill hela smällen. Att börja rida med ridstövlar är för många en jobbig process då känslan blir väldigt annorlunda, nästan instängd då benen svullnar under arbetet och har du inte ridigt innan med stöd så kan känslan kännas ovan. Men glöm inte att benen kommer tacka dig i slutändan. 
Rider du med skor så sätt iaf på dig ett par välsittande shortchaps som ger stadga åt dina ben. Din skänkel blir betydligt stabilare och stilla med ett par ridstövlar eller shortchaps.

Har dina stövlar en mockaklädd insida längst med skänkeln så bör den bosrtas med en mockaborste för att behålla den ruggiga utan som snabbt blir blank annars. Den ger ändå en förstärkt stövel men greppet blir betydligt bättre om den ruggas upp emellanåt.
Ridstöveln skall användas precis som namnet antyder, vid just ridning. Använder du dina ridstövlar vid allt stallarbete vilket innebär mycket smuts och många böjningar på dragkedjan så slits dom ut hundra gånger snabbare än om du kompletterar dina stövlar med ett par skor eller kängor vid själva stallarbetet.

Med vänliga hälsningar
Produktcheferna på Stably

Please wait...

You've just added this product to the cart:

{{var product.name}}
Till kassan

You've just deleted this product from the cart:

{{var product.name}}

Till kassan