Det finns inga produkter som matchar urvalet

Broddar Häst

Broddar häst

Det finns en hel uppsjö av broddar på marknaden men när och hur skall man använda sig utav de olika modellerna? Många tänker att broddar hör till vintern och isiga vägar men för oss alla som hoppar/rider på gräsbanor som varierar i fasthet är broddningen ett faktum även efter vintertiden. Läs mer nedan lite tips och tricks som förhoppningsvis hjälper lite i brodd-djungeln.

Broddar finns i flera storlekar och vilken storlek din häst har på broddhålen, är det första du behöver veta. De flesta skorna har oftast 3/8” i broddgängestorlek men dubbelkolla med din hovslagare

Broddguide

En av dom vanligaste broddarna som används vid hårt underlag är 6-8 mm. Passar utmärkt som vardagsbrodd på vinterhalvåret. Håll koll så att dom inte slits ner till endast en vass pigg allt för snabbt och skapar onödiga sår. Piggen är den hårda kärnan som håller för extra slitage. Ett bra skydd för balltramp är att använda sig utav boots på hästen.

En lite högre brodd, 10 mm. Den passar förutom på medelhårt till hårt underlag. Anledningen till att du inte vill ha en för hög brodd när det är riktigt hårt ute är för att hovens vinkel ändras om inte hela brodden sjunker ner i underlaget och skapar slitage i hästens ligament och ökar risken för vrickningar.

En längre brodd än 10mm är gjord för att fungera bra på löst och moddigt underlag såsom slask på lera eller en tyngre gräsbana. Dessa broddar skall endast användas på just den typen utav underlag och absolut inte på hårdare underlag då hästen får gå väldigt onaturligt och det skadar hästen.

Sedan så finns det hovslagare som svetsar fast din brodd som på så sätt ser till att brodden sitter i skon ordentligt när dom skall användas dygnet runt. T.ex för att fungera som slitskydd och spara skorna på hästar som går mycket på asfalt eller andra riktigt hårda underlag.

Blindbroddar

Den vanligaste gräsbrodden som fungerar utmärkt på dom flesta gräsytor som är lettgenomträngliga är den med plan ovansida. Brodden har ingen kärna utan är helt plan upptill vilket gör att risken för otäcka skador minskar om hästen skulle kliva på sig själv. Den modellen som har spets vill man endast ha på hårt, torrt gräsunderlag så att brodden tränger igenom smidigt.

Sedan så finns det blindbroddar. Brodden är helt platt och har ingen kärna för att ge fäste utan är främst till för att underlätta för ägaren och hålla gängorna rena. Du kan skruva i blindbrodden i broddhålen under perioder som en riktig brodd inte behövs och då slipper du rengöringen av broddhålen när det väl är dags att brodda. Bara till att skruva ur blindbrodden och sedan skruva i den ordinarie brodden.

Broddar kan skada

För att minska skaderisken när du använder brodd är det bra att ha boots på hästen, speciellt om du väljer att ha brodd i tårna. Broddar kan ge otäcka skador om din häst trampar på sig själv eller någon annan häst trampar på den.

Vid användandet av gräsbrodd kan det vara bra att använda en kortare gräsbrodd på insidan av skon, liksom i tårna på bakhovarna, medan du har en längre på utsidan. Detta för att ge ordentligt halkskydd men ändå minska skaderisken så mycket som går.

OBS! Om du gör så att du har olika längd på samma hov får hästen endast vara broddad på mjuka underlag. Du kan alltså inte rida eller leda den över hårda underlag eller låta den stå så i stallgången då vinkeln på hovarna blir alldeles skev.

Please wait...

You've just added this product to the cart:

{{var product.name}}
Till kassan

You've just deleted this product from the cart:

{{var product.name}}

Till kassan